Na spletni strani SVIZ objavljajo povezavo do spletnega vprašalnika o odnosu učiteljic in učiteljev do homoseksualnosti in homofobije v šolskem okolju, ki jo izvaja Društvo informacijski center Legebitra. Raziskava je namenjena srednješolskim učiteljicam in učiteljem, njeno izvedbo pa so podprli tudi v SVIZ. Podporo raziskovanju odnosa do homoseksualnosti in homofobije v šoli so izrazili: Urad Republike Slovenije za mladino, Znanstveni svet Pedagoškega inštituta in SVIZ – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Društvo informacijski center Legebitra v okviru mednarodnega projekta »Breaking the Walls of Silence« (Prebijati tišino) med junijem in novembrom 2011 izvaja raziskavo, namenjeno srednješolskim učiteljicam in učiteljem. Z raziskavo želimo ugotavljati odnos učiteljic in učiteljev do homoseksualnosti in homofobije v šolskem okolju. Rezultati raziskave bodo služili nadaljnjemu razvoju orodij, s katerimi želimo v prihodnosti senzibilizirati učiteljice in učitelje za problematiko istospolno usmerjenih mladih v šolah, prepoznavanja homofobije in kršitev človekovih pravic teh mladih ter jim nuditi podporo za spopadanje z diskriminacijo in homofobijo.

Raziskovanje odnosa do homoseksualnosti v šoli podpira tudi Urad Republike Slovenije za mladino, ki je v podpornem pismu, med drugim, zapisal: »Urad RS za mladino prepoznava raziskovalno iniciativo Društva Legebitra kot prispevek k zagotavljanju varnega prostora za istospolno usmerjene mlade v specifičnem (šolskem) okolju. V Uradu RS za mladino zato menimo, da lahko raziskava pripomore k izobraževanju in vključevanju mladih v družbo ter obenem ozavešča šolsko javnost o potencialni vrednosti vključevanja vseh mladih v družbene procese, ki temeljijo na spoštovanju človekovih pravic.«

Prosimo vas, da informacijo o spletnem vprašalniku s povezavo nanj www.1ka.si/a/7217 posredujete srednješolskim učiteljicam in učiteljem oz. objavite na vaši spletni strani. Najlepša hvala za vaše sodelovanje!

Vir: SVIZ, 28. 6. 2011

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)