Prijavna točka Spletno oko je v letu 2015 prejela 565 prijav domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok in 1153 prijav domnevno nezakonitega sovražnega govora.

Policiji je Spletno oko posredovalo 61 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok, vsebine so se večinoma nahajale na tujih strežnikih, na podlagi ene izmed prijav na slovenskih strežnikih pa je slovenska policija podala kazensko ovadbo. Pri analizi prijav, posredovanih policiji, v primerjavi z letom 2014 izstopa nižja starost žrtev.

Spletno oko je v 51 primerih prijav domnevno nezakonitega sovražnega govora ocenilo, da prijave vsebujejo elemente nezakonitosti in jih je posredovalo v nadaljnjo obravnavo policiji. Najpogosteje je šlo za sovražni govor, usmerjen proti prebežnikom (55 %). Kar 57 odstotkov primerov domnevno nezakonitega sovražnega govora se je leta 2015 nahajalo na družbenih omrežjih, medtem ko se je leta 2014 na družbenih omrežjih nahajalo zgolj 14 % tovrstnih primerov.

Poročilo prijavne točke Spletno oko za leto 2015 si lahko ogledate tukaj.

Projekt Center za varnejši internet deluje pod koordinatorstvom Univerze v Ljubljani, Fakultete za družbene vede ter v partnerstvu z Zvezo Prijateljev Mladine Slovenije, Zavodom Arnes in Zavodom MISSS.

 

Vir: Arnes, 12. 8. 2016

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)