Prijavna točka za prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok in sovražnega govora na internetu, Spletno oko, je objavila poročilo za leto 2017.

V njem so predstavljeni ključni podatki o prijavah in njihovi obravnavi v preteklem letu in druge aktivnosti prijavne točke.

97 prijav spolnih zlorab otrok

Leta 2017 so prejeli 97 prijav domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok. V 24 primerih so ocenili, da je dejansko šlo za tovrstne posnetke in v skladu s tem obvestili organe pregona in prijavne točke v tujini. Posnetki so najpogosteje prikazovali deklice, stare od 7 do 10 let. Že nekaj let zaznavajo večji delež posnetkov, na katerih so žrtve mlajši otroci. To se sklada tudi s podatki tujih prijavnih točk, ki so prav tako povzeti v poročilu. 

556 prijav sovražnega govora

Na področju sovražnega govora so lani prejeli 556 prijav. Od teh so 25 primerov opredelili kot domnevno nezakonite in jih v skladu s tem posredovali policiji, nobena od teh pa se ni zaključila s kazensko ovadbo. Vsebinsko so prevladovali zapisi, ki so bili proti osebam nastrojeni zaradi njihovega političnega prepričanja ali zaradi njihove veroizpovedi, in zapisi, uperjeni proti pribežnikom.

Celotno poročilo najdete tukaj.

    

Vir: Arnes, 30. 8. 2018

(Skupno 65 obiskov, 1 današnjih obiskov)