Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Inštitut za elektronsko participacijo vabita k posredovanju vaših predlogov evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru za izboljšanje evropskega izobraževalnega sistema, mobilnosti in zaposljivosti mladih v EU v spletnem posvetovanju z naslovom “Kako zmanjšati brezposelnost med mladimi v EU?“, ki bo potekalo od 4. februarja do 31. marca 2011 na Državljanskem forumu www.evropske-razprave.si/mladi-mobilnost-EU/.

Evropski parlament pripravlja svoje mnenje in predloge o pobudi Mladi in mobilnost, katere cilj je zmanjšati brezposelnost mladih z izboljšanjem kakovosti evropskih izobraževalnih sistemov in zagotavljanjem večje mobilnost mladih Evropejcev. Slovenski poslanec v dr. Milan Zver pripravlja poročilo o pobudi, o katerem bo Evropski parlament razpravljal v mesecu marcu.

Izhodiščna vprašanja posveta

  1. Ali menite, da bi morali biti mladi še pred vpisom na določen srednješolski ali visokošolski program seznanjeni z objektivno oceno o tem, kakšne bodo njihove možnosti, da po končanem študiju dobijo delo, za katerega so se šolali?
  2. Ali menite, da bi morale biti poklicne šole bolj usmerjanje v usposabljanje za delo (s prakso) in manj obremenjene s teoretičnimi predmeti?
  3. Ali menite, da so evropske univerze dovolj odprte do družbe in potreb gospodarstva?
  4. Zaradi gospodarske krize v zadnjem se v zadnjem času kažejo tendence, da de varčuje pri tako imenovanih “mehkih” politikah Evropske unije, med drugim tudi pri izobraževanju in mladinskih politikah. Se strinjate s tem ali menite, da prav vlaganje v izobraževanje in mlade generacije lahko zagotovi boljšo prihodnost za vse?

Vir in več informacij: Državljanski forum evropske razprave, 4. 2. 2011, in Eurodesk, 17. 2. 2011

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)