Slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti »Združimo moči, delimo si prevoz« ponazarja pomemben koncept sodobne družbe, v kateri si stvari delimo oziroma jih imamo v souporabi. »Vesel sem, da pri projektu Evropski teden mobilnosti, ki poteka že 16. leto zapored, sodeluje tudi velik del slovenskih občin, med njimi tudi vseh 11 mestnih občin,« je poudaril predsednik vlade dr. Miro Cerar. »Z iskanjem rešitev za deljenje prevoza namreč nehote prispevamo k manjši obremenjenosti okolja: hkrati je deljenje prevoza tudi vedno pomembnejši dejavnik združevanja moči in sodelovanja.«

Iz ankete potovalnih navad prebivalcev Slovenije, ki jo je leta 2016 naročilo Ministrstvo za infrastrukturo, sicer izhaja, da imamo še kar nekaj prostora za izboljšave in krepitev souporabe.

V vseh dvanajstih statističnih regijah namreč daleč največ prebivalcev uporablja avto, vendar so razlike med regijami opazne. V Osrednji Sloveniji se z avtom opravi 73 % poti, v Zasavski in Obalno-kraški regiji 75 %, v Jugovzhodni Sloveniji 87 % ter v Koroški in Pomurski regiji 84 %.

Največ sicer kolesarijo v Osrednji Sloveniji (5 % vseh poti), medtem ko kolesarjenja v Koroški, Zasavski in Primorsko-notranjski regiji praktično ni. Pešačijo največ v Zasavju (18 %), najmanj pa v Primorsko-notranjski regiji (6 %). V Zasavju se tudi največ vozijo z vlakom (4 %), uporaba vlaka pa je v Pomurski in Koroški regiji zanemarljiva. Z avtobusom se največ vozijo v Primorsko-notranjski regiji (8 %), najmanj pa v Pomurski regiji (1 %).

V več slovenskih mestih (Ljubljani, Mariboru, Kranju, Velenju, Murski Soboti, Piranu itd.) so javni potniški promet zelo uspešno dopolnili sistemi souporabe koles, med zaposlenimi in študenti je vse bolj razširjeno sopotništvo, vedno več pa je tudi souporab avtomobilov.

V Sloveniji je omenjeni sistem na voljo od julija 2016, danes pa si lahko 100-odstotno električne avtomobile izposodimo v Ljubljani, Murski Soboti, Mariboru in Kranju.

Obetavni so tudi podatki, da se je število osebnih avtomobilov na hibridni pogon v zadnjem letu povečalo za 40 %, število tistih na električni pogon pa za 59 %.

Poleg tega imamo v Sloveniji uveljavljen najsodobnejši poslovni model solastništva in souporabe električnih vozil.

Vlada se zaveda, da je uporabo javnega potniškega prometa treba spodbujati še posebej med mladimi. Država je tako za subvencionirane vozovnice letos namenila 44 milijonov evrov, od uvedbe subvencionirane vozovnice v šolskem letu 2012/2013, pa je vsako leto število uporabnikov naraščalo s 6-odstotno stopnjo.

»Pomembno je, da z naših cest umaknemo čim več prometa. Na 22. september, na dan brez avtomobila pozivam vse, da se tega dne na delovno mesto, šolo in po opravkih po možnosti odpravijo peš s kolesom ali pa z javnim prevoznim sredstvom.«

Vir: Vlada RS, 15. 9. 2017

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)