Lahko si je predstavljati, da uspeh v športu zagotavlja ogromne zaslužke in razkošje do konca življenja. To morda velja za nekaj vrhunskih športnikov, za večino pa je realnost precej drugačna. Po koncu športne kariere si morajo najti „običajno“ službo. Za nekatere to ni enostavno, saj so vso svojo energijo usmerili v šport in zato opustili izobraževanje. Dvojne poklicne poti športnikov, ki naj bi združile športne treninge z izobraževanjem, bodo ena od glavnih tem na športnem forumu EU 2013, ki bo potekal od 30. septembra do 1. oktobra v Vilni. Košarkarska legenda in olimpijski prvak Šarūnas Marčiulioniss se bo drugi dan foruma pridružil evropski komisarki za šport Androulli Vassiliou na okrogli mizi na visoki ravni o dvojnih poklicnih poteh.

Druge teme, o katerih se bo razpravljalo, bodo vključevale novi program EU za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport Erasmus+, odškodnine nogometnih prestopov in novo pobudo Komisije o telesni aktivnosti za krepitev zdravja, ki naj bi ljudi spodbudila k pogostejši telesni aktivnosti, da bodo deležni njenih ugodnih vplivov na zdravje. Na forumu bo za uporabnike Twitterja prvič na voljo zid s tematsko oznako #EUsportforum, na katerem bodo lahko udeleženci foruma in športni navdušenci takoj sporočili povratne informacije in pripombe.

Forum sovpada z neformalnim srečanjem ministrov za šport, ki se ga bo komisarka Androulla Vassiliou prav tako udeležila. Osrednja točka neformalnega srečanja je načrtovanje in zapuščina velikih športnih dogodkov ter prispevek športa h gospodarstvu.

Komisarka je povedala: „Zelo sem vesela, da bo športni forum EU okrepil ozaveščenost o pomembnosti dvojnih poklicnih poti športnikov.Na vsakega športnega „boga“, kot so Cristiano Ronaldo, Rafael Nadal ali Usain Bolt, je tisoče športnikov, ki se po koncu športne kariere težko prilagodijo, če se niso usposabljali za življenje zunaj športnih igrišč.Prav tako se veselim, da bom lahko predstavila naš novi program Erasmus+, ki bo imel prvič poseben proračun za množične športe, hkrati pa bo zagotavljal financiranje nadnacionalnih akcij za boj proti nasilju, nestrpnosti in neenakosti spolov v športu.“

Po predvidevanjih bo med letoma 2014 in 2020 v okviru programa Erasmus+ za množične športe namenjenih več kot 33 milijonov evrov letno. Podpora bo zagotovljena nadnacionalnim projektom, namenjenim spodbujanju izmenjave znanja in dobrih praks, posebnim nekomercialnim športnim dogodkom v Evropi in krepitvi podlage za oblikovanje politik na področju športa. Glavni upravičenci za sredstva bodo javni organi in organizacije civilne družbe, dejavni na področju množičnih športov. Od leta 2007 je Komisija za športne projekte namenila več kot 22 milijonov evrov.

Vir: Evropska komisija, 30. 9. 2013

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)