V luči ponedeljkovega Svetovnega dneva Romov je 11. 4. 2019 v avli ministrstva odmevala romska glasba. Minister mag. Zoran Poznič je sprejel predstavnike Zveze Romov Slovenije iz Murske Sobote in otroke romskega naselja Kerinov Grm, ki so vključeni v Projekt Skupaj za znanje. Zbrane sta poleg ministra nagovorila še predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat-Muc in generalna direktorica direktorata za medije Tamara Vonta.

Z Romsko himno Djelem, djelem je dogodek otvorila skupina Nina in prijatelji, nato pa so za ogrevanje poskrbeli najmlajši, skupina otrok iz vrtca Kerinov Grm, ki so zapeli in zaplesali ob slovenskih in romskih otroških pesmih. Sledile so točke šolarjev, duo violin, glasbena skupina z avtorsko pesmijo Tudi jaz sem samo človek, ter deklamacija Pavčkove pesmi Vsi naši otroci.

»Vsaka družba mora razvijati vse tisto, kar s sabo nosi tako topla, stara kultura, kot je Romska kultura« je poudaril minister. Na Ministrstvu za kulturo deluje Služba za kulturne raznolikosti in človekove pravice, sicer pa je bilo prav naše ministrstvo prva institucija, s katero je romska skupnost sodelovala. Cilj projekta Skupaj za znanje je nuditi podporo in pomoč romskim otrokom in njihovim staršem pri vključevanju v vzgojno-izobraževalni sistem ter jih spodbuditi k pridobivanju novih znanj in izkušenj tudi izven šolskih prostorov. Naselje Kerinov Grm v občini Krško predstavlja primer dobre prakse, kjer v okviru projekta delujeta Pripravljalni vrtec Kerinov Grm in Večnamenski center Kerinov Grm ob sodelovanju z OŠ Leskovec pri Krškem in njihovim vrtcem.

Kar je v pesmi Vsi naši otroci zapisal že Tone Pavček: »Vsi otroci na svet so rojeni za srečo in dober prid, vsak je podoben tebi in meni in vsak je sonce in vsak je svit.«

Vir: MK, 11. 4. 2019

(Skupno 65 obiskov, 1 današnjih obiskov)