Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Setnikar Cankar je v ponedeljek, 24. novembra 2014, v prosotorih ministrstva sprejela uspešne osnovnošolce, dijake in študente.

Spoznala se je z osnovnošolci OŠ Zadobrova, ki so skupaj z mentorico, učiteljico matematike in pouka tehnike, Tino Pogačar izdelali skuter, ki ga poganja sončna energija.

Iz Gimnazije Vič so na MIZŠ sprejeli ravnateljico mag. Alenko Krapež in nekaj učiteljic ter dijaka Jureta Miklavčiča, ki je izumil poseben ventil za vodo, s katerim znatno zmanjšamo porabo vode.

Spoznali so tudi dijaka Matija Tomca in Miho Papiča, ki sta osvojila prvo mesto in zlato medaljo v kategoriji Celična in molekularna biologija na mednarodnem tekmovanju mladih raziskovalcev Mostratec v Braziliji. Dijaka, ki sta raziskovala pod mentorstvom Lucije Kadunc in skupine Romana Jerale s Kemijskega inštituta ter šolske mentorice Alenke Mozer, sta v svoji nalogi predstavila spremenjene človeške celice, ki se odzivajo na svetlobo.

Veliko pozornosti je požela Formula Student, ki so jo izdelali Študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Večino ekipe, ki sicer šteje 35 študentov, sestavljajo študenti Fakultete za strojništvo. Letošnje leto so izdelali že četrti enosedežni dirkalnik.

Več si lahko preberete v objavi Ministrstva za izobraževanje znanost in šport.

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)