Minister dr. Igor Lukšič je v petek, 27. 8. 2010, sprejel nove učiteljice dopolnilnega pouka slovenščine, ki jih Ministrstvo za šolstvo in šport pošilja poučevat v Avstrijo, Belgijo, Bosno in Hercegovino, na Češko, v Francijo, na Hrvaško in na Nizozemsko ter v Srbijo.

Učiteljice bodo nadomestile dosedanje učitelje in učiteljice, ki so konec preteklega šolskega leta iz različnih vzrokov prenehale poučevati. Nove učiteljice bodo tudi razvijale slovenščino in seznanjale učence in učenke s slovensko kulturo, zemljepisnimi in drugimi značilnostmi Slovenije v novih oddelkih v Monsu (Belgija), v Evropski šoli Bergen in v Haagu (Nizozemska) ter v Doboju.

Dopolnilni pouk slovenščine za otroke slovenske narodnosti bo v naslednjem šolskem letu potekal v štirinajstih evropskih državah. Ponekod, kjer ni dovolj velikega števila otrok, da bi tja poslali učitelja, bo pouk potekal na daljavo. Na klasičen način bo poučevalo šestnajst učiteljev, napotenih na delo v tujino iz Slovenije, in petnajst učiteljev, ki že sicer živijo na območju, kjer bodo poučevali.

Ministrstvo za šolstvo in šport bo tudi v prihodnje podpiralo še druge oblike učenja slovenščine za Slovence v tujini, kot je širjenje bralne kulture v okviru gibanja Bralne značke Slovenije, poletne šole slovenščine, ekskurzije v Slovenijo in druženje z vrstniki v okviru šol v naravi v domovini.

Vir: MŠŠ, 27. 8. 2010

(Skupno 32 obiskov, 1 današnjih obiskov)