Na spletni strani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je objavljena novica o sproščanju napredovanja. Skladno z dogovorom med sindikati in vlado se z aprilom sproščajo napredovanja, ki so javnim uslužbencem pripadla že v letih 2011 oz. 2012, a so bila kot del varčevalnih ukrepov zamrznjena. Napredovanja bodo obračunana z aprilsko plačo, kar pomeni izplačilo v začetku maja. Tisti javni uslužbenci, ki so v letu 2011 in 2012 prejeli odločbe o napredovanju v višji naziv ali plačni razred, so morali na dejansko povišanje plače čakati vse do danes. S 1. aprilom so se napredovanja tudi dejansko uresničila, razlog za tri- oziroma dveletno čakanje pa so varčevalni ukrepi.

Kot so za medije pojasnili na notranjem ministrstvu, ki je zadolženo za delovanje javnega sektorja in katerega minister vodi pogajanja o plačah in drugih prejemkih ter varčevalnih ukrepih, bodo s 1. aprilom izvršena napredovanja za javne uslužbence, ki so jim bile odločbe o napredovanju izdane za napredovanja v višji naziv v letu 2011 ter v višji plačni razred in naziv v letu 2012.

Podatka o skupnem številu javnih uslužbencev, ki se jim bo sprostilo napredovanje, na ministrstvu sicer še nimajo, zato tudi ne poznajo natančnega podatka o tem, kolikšen bo strošek za državo ob izvršitvi teh napredovanj, na podlagi izkušenj o številu napredovanj v preteklosti pa ocenjujejo, da bo finančni učinek teh napredovanj v letu 2014 približno 66 milijonov evrov.

Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da so si za sprostitev teh napredovanj izrazito prizadevali, ker gre predvsem za mlajše zaposlene v javnem sektorju, ki so nekateri že več let pri osnovi plači, saj ni bilo nobenih napredovanj, nobene delovne uspešnosti. Zadnja napredovanja so bila v letu 2010, je pojasnil Štrukelj.

Sicer pa so napredovanja v skladu z dogovorom še vedno zamrznjena in tudi za letos še velja, da napredovanj v plačne razrede in nazive ni. Časnik Večer danes poroča, da signali iz vlade kažejo, da bo ta v pogajanjih o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto vztrajala, da ostanejo zamrznjena tudi v prihodnjem letu. Še več. Notranji minister Gregor Virant že dlje časa napoveduje spremembo sistema napredovanja v javnem sektorju na način, da bi se ocenjevalno obdobje za napredovanje podaljšalo s sedanjih treh let in da bi omejili število odličnih ocen, ki so potrebne za napredovanje.

Vir: SVIZ, 1. 4. 2014

(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)