Od 23. do 25. maja 2012 se bodo v Ljubljani srečali predstavniki 28 držav in razpravljali o inkluzivnem izobraževanju, s poudarkom na napredku v zagotavljanju potreb učencev s posebnimi izobraževalnimi potrebami.

Srečanje organizira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in Evropska agencija za razvoj izobraževanja na področju posebnih potreb (v nad.; Agencija). Države udeleženke bodo razpravljale o razvoju in napredku na področju inkluzivnega izobraževanja, zaključki razprav bodo predstavljali smernice za nadaljnje delo Agencije in delo v posameznih državah. Nekateri poudarki, ki so jih predlagale države za razpravo so:

  • Kako naj bi bil pripravljen učitelj, da bi njegovo poučevanje zadovoljilo potrebe vseh učencev v razredu?
  • Kateri sistemski pogoji naj bi bili zagotovljeni, da bi zadovoljili potrebe učencev s posebnimi izobraževalnimi potrebami?
  • Kako zagotoviti preoblikovanje specialnih ustanov v strokovne (podporne) centre?
  • Kako najbolje uskladiti povezavo med področjem izobraževanja in vključitvijo na trg dela? 

Slovenija aktivno sodeluje v delu Agencije od leta 2008 in je stalna članica predstavnikov ministrstev, ki med seboj sodelujejo in se zavzemajo za zagotavljanje enakih možnosti in kakovosti v izobraževanju. Agencijo podpira večina evropskih držav članic EU, razen tega še Islandija, Norveška in Švica, ter Evropska komisija.

Vir in več informacij: MIZKŠ, 21. 5. 2012

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)