Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič in državni sekretar na Ministrstvu za kulturo dr. Stojan Pelko sta se v petek, 15. oktobra 2010, srečala s kosovskim kolegom, ministrom Luftijem Hazirijem. Teme bilateralnih srečanj so bile šport, mladina in kultura, sledil je podpis sporazuma in izjava po podpisu sporazuma.

Vlada Republike Slovenije in Vlada Republike Kosovo sta se ob upoštevanju skupnih interesov in koristi ter v želji razvijati stike v kulturi, izobraževanju, znanosti in športu dogovorili za sklenitev omenjenega Sporazuma. Kot splošni sporazum bo podlaga za sklenitev drugih dvostranskih izvedbenih dokumentov o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti med Republiko Slovenijo in Republiko Kosovo.

Sporazum je podlaga za vzpostavitev in razvoj sodelovanja v kulturi, izobraževanju in znanosti med Republiko Slovenijo in Republiko Kosovo. Sporazum med drugim določa spodbujanje vzajemnega sodelovanja ustanov in organizacij, ki delujejo v kulturi, izobraževanju znanosti in umetnosti, izmenjavo literature umetniške, znanstvene in izobraževalne vsebine. Spodbuja tudi sodelovanje radia in televizije, kinematografije, tiska in elektronskih medijev, poučevanja in učenja jezika in književnosti. Pogodbenici posebej podpirata dejavnost v okviru »Ljubljanskega procesa«, namenjenega obnovi spomenikov in spomeniških območij na območju jugovzhodne Evrope. Pogodbenici pa se tudi strinjata, da bosta nadaljevali z vzpostavitvijo pogojev za sodelovanje v okviru projekta COBISS.Net.

 

Vir: MŠŠ, 15. 10. 2010

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)