Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič se je v ponedeljek 11. oktobra 2010 srečal s predastavniki Dijaške organizacije Slovenije in Evropske dijaške organizacije.

Minister Lukšič se je tako prvič srečal z novim predsednikom Dijaške organizacije Slovenije Alešom Kurnikom in ob tem izrazil prepričanje, da bo sodelovanje  med DOS in MŠŠ dobro.

Predstavniki Ministrstva za šolstvo in šport in Dijaške organizacije Slovenije so se na srečanju dotaknili dveh ključnih tem: prevozov dijakov in dijaške prehrane. Minister Lukšič je ob tem poudaril, da obe temi sodita v šolsko politiko in posledično v pristojnost Ministrstva za šolstvo in šport. Ministrstvo si bo tudi v prihodnje prizadevalo, da bodo prevozi dijakov v šole brezplačni, saj oddaljenost dijakov ne bi smela biti kriterij za dostopnost do izobraževanja. Predstavniki Dijaške organizacije so izpostavili problem samooblasti občin pri določanju cen prevozov in ob tem ministru predlagali, da se določita najvišja in najnižja cena vozovnice in ob tem izrazili zadovoljstvo, da si na ministrstvu prizadevamo za rešitev v prid dijakov.

Minister je ob koncu srečanja povedal, da bodo na področju prehrane opravljene analize novega sistema prehranjevanja z namenom, da se oblikuje sistem, ki bo v zadovoljstvo vsem vpletenim, tudi dijakom. Z novim sistemom šolske prehrane si na ministrstvu želimo vzpostaviti spoštljiv odnos do hrane in zagotoviti vsej šolajoči mladini zdrav načina prehranjevanja.

Minister je DOS predlagal, da med dijaki izplejejo akcijo izbora najboljšega dijaka (kriterije naj DOS oblikuje sama), s čimer bi podprli najboljše in jim tako dali tudi možnost javnega priznanja in podpore. Taka akcija bi po njegovem mnenju okrepila in utrdila mesto Dijaške organizacije med dijaki samimi. 

Predstavniki Dijaške organizacije Slovenije so izrazili zadovoljstvo z vključitvijo dijakov v svete zavodov, saj se tako dejansko sliši tudi glas dijakov na srednjih šolah.

Vir MŠŠ 
 

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)