29673
 
V nedeljo, 3. decembra 2017, ob 17.00, se v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) odpira razstava Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah, pri nastanku katere so sodelovali študenti UL ALUO.

Ob 100. obletnici izida prve slovenske slikanice bo v Razstavni dvorani NUK in v Kavarni NUK na ogled več projektov na temo povesti Martin Krpan z Vrha, ki so jih študenti 1. in 2. stopnje UL ALUO pripravili pri predmetih na smeri Ilustracija.

O srečanjih z junakom na kobilici (Domišljijska diorama, Glavni junak, Sestavljanka, Družabna igra, Karte, Animiranka), ki so nastala pod mentorstvom doc. mag. Marije Nabernik, doc. Suzane Bricelj, asist. mag. Andreja Kamnika in asist. Tanje Semion, si lahko preberete v priponki spodaj.

Razstava poleg tega prinaša originalni Levstikov rokopis, kronološki pregled razvoja slovenske slikanice avtoric razstave dr. Milene Mileva Blažić in Judite Krivec Dragan ter ilustracije Ančke Gošnik Godec in Marlenke Stupica v izdajah Mladinske knjige.

Program

Uvod v slavnostno odprtje bo podelitev Trubarjevega priznanja za najpomembnejše prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine, ki ga bo podelil minister za kulturo Anton Peršak. Sledili bodo nagovori dekanje UL ALUO izr. prof. mag. Lucije Močnik Ramovš in obeh avtoric, razstavo bo odprl predsednik RS Borut Pahor, pokrovitelj razstave.

Slovesnost bo popestril Otroški zbor Glasbene matice Ljubljana s pesmicami Nika Grafenauerja.

Razstava bo na ogled do 28. februarja 2018, vsak delavnik med 8.00 in 20.00, ob sobotah med 9.00 in 14.00.

Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah – UL ALUO (.pdf) 

Vir: ALUO, 28. 11. 2017

(Skupno 30 obiskov, 1 današnjih obiskov)