Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Stanislava Setnikar Cankar se je v ponedeljek, 8. decembra 2014, srečala z varuhinjo človekovih pravic gospo Vlasto Nussdorfer.

Ministrica, varuhinja in državna sekretarka dr. Andreja Barle Lakota ter v. d. generalnega direktorja Direktorata za osnovno šolstvo in predšolsko vzgojo mag. Gregor Mohorčič, so se skupaj z namestnikoma varuhinje Tonetom Dolčičem in mag. Kornelijo Marzel, direktorico strokovne službe Martino Ocepek in svetovalkama Brigito Urh in Liano Kalčina, pogovarjali o številnih temah, ki zadevajo uresničevanje človekovih pravic na področju izobraževanja, znanosti in športa.

Najprej so govorili o zasebnih šolah, zlasti o vprašanju prešolanja otroka iz zasebne šole v javno šolo, v primeru, ko starši šoli dolgujejo določeno vsoto denarja.

Spregovorili so tudi o možnostih dopolnitve določbe Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami  v določbi, ki določa dodelitev spremljevalca gibalno oviranemu otroku, tako da bi le-ta pripadala tudi otroku, ki je vključen v program z nižjim izobrazbenim standardom.

Dotaknili so se tudi kriterijev podeljevanja koncesij visokošolskim zavodom, ki so po mnenju varuhinje premalo dorečena, kar je potrdila tudi ministrica in dejala, da bomo slednje na ministrstvu uredili z novim Zakonom o visokem šolstvu.

V zaključku srečanja sta ministrica in varuhinja spregovorili še o možnostih izplačila plačnih nesorazmerij zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, o potrebi po ponovni vzpostavitvi bolj učinkovitega medresorskega sodelovanja, o možnostih investicij v izobraževalne ustanove, o inšpekcijskih nadzorih v šolah ter o volonterskem pripravništvu.

Celotna novica

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)