Šola za ravnatelje med 16. in 17. oktobrom 2017 prireja strokovni posvet ravnateljic in ravnateljev vrtcev. Tema tokratnega srečanja je “Vodenje za spodbudno in varno učno-vzgojno okolje”. Posvet v Portorožu je z uvodnim nagovorom otvorila državna sekretarka dr. Andreja Barle  Lakota, ministrica dr. Maja Makovec Brenčič pa je ravnateljice in ravnatelje pozdravila preko video nagovora.

V uvodnih nagovorih je bilo večkrat poudarjeno, da je področje predšolske vzgoje kakovostno in sistemsko dobro urejeno, kar nam priznavajo tudi v tujini. Otrokom je zagotovljeno ne le skrbno varstvo, ampak tudi zelo dober izobraževalni program. Izpostavljeno je bilo tudi dejstvo, da vrtčevsko okolje zahteva sodelovanje vodstva, vzgojiteljic in vzgojiteljev, otrok in staršev, ki lahko le skupaj soustvarijo spodbudno in varno učno-vzgojno okolje v dobrobit otroka. 

Državna sekretarka dr. Andreja Barle Lakota je v začetku poudarila, da na področju vzgoje beležimo velike premike, od izboljšanja normativnih podlag, urejanja položaja vseh zaposlenih v vrtcih, do poenostavitve postopkov vpisa in znižanega plačila vrtca za starše. Poudarila je, da sledimo cilju EU o 95-odstotnem deležu vključenih otrok od četrtega leta starosti do vstopa v osnovno šolo, zato smo veseli, da so v državnem zboru septembra potrdili novelo zakona o vrtcih, s katero bo od 1. septembra 2018 dalje petletnikom omogočeno obiskovanje brezplačnih krajših programov. Ta novost je dobrodošla zlasti za otroke iz ranljivih družbenih skupin. “Razvoj je in vedno bo naša prioriteta. Zanj si bomo na ministrstvu vedno prizadevali. Dosežemo pa ga lahko le skupaj z vami, ravnateljicami in ravnatelji ter z vzgojiteljicami in vzgojitelji. Tudi portoroško srečanje je namenjeno ravno temu, da skupaj pogledamo, kaj smo naredili dobrega do sedaj ter da oblikujemo smernice za naprej. Hkrati nam vsem, ki delujemo na področju predšolske vzgoje, vlije optimizem in neko novo energijo, nas ponovno poveže, da si zaupamo, in da se skupaj spomnimo, zakaj smo postali to, kar smo,” je svoj nagovor zaključila državna sekretarka dr. Barle Lakota. 

Vsebinska zasnova programa prvega dne srečanja se je osredotočila na naslednje teme: etične dileme ravnatelja; želimo varno okolje brez konfliktov, preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni s cepljenjem in drugimi ukrepi; krajši programi ‒ dodatna možnost, nova priložnost; kako prehajajo otroci iz vrtca v osnovno šolo pri nas v primerjavi z vrstniki v drugih državah?; in razvojni projekti v podpori inkluziji.

Gradivo dr. Barle Lakota (ppt)

Vir: MIZŠ, 16. 10. 2017

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)