Čeprav Slovenija s svojimi 20.273 km2 površine in 2,06 milijona prebivalci sodi med manjše države, Statistični urad RS zbira veliko količino podatkov s kar 21 vsebinskih področij.

Podatki so pomembni za vsakega posameznika: ali zato, ker jih potrebuje in uporablja pri delu, ali zgolj zaradi splošne razgledanosti. Prav zato želimo statistiko čim bolj približati svojim uporabnikom. Pred vami je že tretja izdaja StatØpisa. Tudi tokrat smo zbrali in izbrali najzanimivejše in najaktualnejše podatke ter jih pregledno prikazali v tabelah in grafikonih in jih skupaj s kratkimi komentarji povezali v tematske zgodbe. Vseh je 22. Tisto o zdravju smo tudi tokrat pripravili v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Infografika: Stanovanjske razmere, Slovenija, 2015

Vir: SURS

Ali ste vedeli:

– da smo v 2015 v Sloveniji vozili povprečno 9,7 leta stare osebne avtomobile,
– da gospodinjstva porabijo 10,1 % električne energije od končne rabe energije za ogrevanje prostorov,
– da 43 % ljudi (prebivalcev, starih 16-74 let) dostopa do interneta prek namiznega, 53 % pa preko prenosnega računalnika,
– da smo lansko leto poslali približno 2,6 milijarde SMS-sporočil,
– da smo proizvedli skoraj 5,2 milijona ton odpadkov,
– da smo ločeno zbrali 69 % odpadkov od vseh, ki so bili zbrani z javnim odvozom,
– da je 61 TV-programov predvajalo 218.000 ur različnih vsebin?

Publikacija je osvežena barvno in oblikovalsko, na voljo v tiskani in elektronski obliki, da ga lahko pregledujete tudi na svojem računalniku ali mobilnih napravah. Zato le izberite svojo. Obe sta brezplačni. Veliko užitkov ob prebiranju!

Vir: SURS, 20. 12. 2016

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)