Predstavniki Mladinskega sveta Slovenije so se v ponedeljek, 26. marca 2018, odzvali na povabilo na slavnostni dogodek, kjer sta Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, in prof. dr. Jure Leskovec, predsednik upravnega odbora Ameriško slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), podpisala memorandum o sodelovanju na področju povezovanja s Slovenci, ki živijo in delajo v Združenih državah Amerike ter pogodbo o financiranju štipendijskega fonda ASEF za slovenske študente in raziskovalce v ZDA.

Ameriško – slovensko izobraževalno fundacijo ASEF sta pred petimi leti ustanovili pripadniki nove generacije izseljencev iz Slovenije, ki danes delujejo na prestižnih svetovnih univerzah in na ta način ohranjajo in krepijo stik z domovino. Študentom iz Slovenije omogočajo prakse v njihovem akademskem okolju, da bi nato to znanje ponesli domov v Slovenijo ter plemenitili tamkajšnjo znanstveno sfero.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in Ameriško slovenska izobraževalna fundacija želita spodbuditi redne in tekoče izmenjave gostujočih študentov in raziskovalcev iz Slovenije pri profesorjih slovenskega rodu oziroma profesorjih, ki si pri svojem delu na različnih univerzah in raziskovalnih ustanovah v ZDA in drugih državah prizadevajo za ohranjanje slovenstva ter krepijo sodelovanje med ustanovami, ter študijska gostovanja potomcev slovenskih izseljencev pri mentorjih v Sloveniji. S tem se utrjuje skupen cilj sodelovanja pri udejanjanju procesa »kroženja možganov« in s tem spodbujanja meddržavnega sodelovanja na področju izobraževanja in znanosti ter obenem ohranjanja slovenske identitete med rojaki v tujini.

Vir: MSS, 30. 3. 2018

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)