Narodna in univerzitetna knjižnica je sprejela Strategijo trajnega ohranjanja digitalnih virov Narodne in univerzitetne knjižnice (v nadaljevanju Strategija), ki je namenjena urejanju trajnega ohranjanja digitalnih virov, ki so del slovenske kulturne in znanstvene dediščine, za katere je NUK odgovoren. S Strategijo se NUK formalno pridružuje drugim nacionalnim knjižnicam, ki izvajajo funkcijo digitalnega arhiva in katerih dejavnost temelji na mednarodno sprejetih standardih in dobri praksi.

Cilj trajnega ohranjanja digitalnih virov je podaljševanje življenjske dobe digitalnih zapisov za nedoločen čas. To področje zahteva izvajanje dodatnih procesov, specializirane kadre in posebno informacijsko tehnološko opremo in orodja. Čeprav NUK že več kot 10 let skrbi za ohranjanje digitalnih virov, bodo sprejete strateške usmeritve pripomogle k sistematičnem izvajanju in spremljanju dobre prakse na tem področju.

Strategija temelji na mednarodni praksi trajnega ohranjanja digitalnih virov in jo sestavlja 9 ciljev, ki bodo usmerjali ravnanje NUK v obdobju do leta 2020. Nanašajo se na ohranjanje intelektualne vsebine digitalnih zapisov, ustvarjanje posebnih metapodatkov, ki bodo olajšali upravljanje z digitalnimi zapisi v prihodnosti, način dostopa do ohranjenih vsebin, spremljanje tuje prakse, izvajanje metod trajnega ohranjanja, načine vrednotenja teh metod, izvajanja analize potencialnih tveganj ter sodelovanje s podobnimi slovenskimi in tujimi organizacijami. Na podlagi Strategije raziskovalci NUK pripravljajo različna priporočila za trajno ohranjanje digitalnih virov, ki bodo tudi v pomoč drugim knjižnicam in ustanovam. Prvo priporočilo bo posvečeno arhivskim datotečnim formatom.

Strategija je dostopna prek Digitalne knjižnice Slovenije.

Vir: NUK, 21. 6. 2012

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)