V sredo, 19. januarja 2011 se je v Kopru začel strokovni seminar za učitelje dopolnilnega pouka slovenščine in drugih predmetov v slovenskem jeziku, ki poučujejo v sobotnih šolah v Argentini, Avstraliji in Srbiji. Seminar organizirata Ministrstvo za šolstvo in šport z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo ter Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Drugi del seminarja bo od 25. do 28. januarja 2011 potekal v Ljubljani.

Udeleženci seminarja bodo največ pozornosti namenili dodatnemu usposabljanju za poučevanje slovenščine, tudi preko slovenske mladinske in otroške pesmi, spoznali bodo nova učna gradiva za pouk slovenščine kot drugega/tujega jezika, kot sta učbenik Poigrajmo se slovensko in Slika jezika.

Pouk v sobotnih šolah za Slovence in njihove potomce v slovenščini vključuje tudi spoznavanje zgodovine, geografije, kulture in etnoloških posebnosti v Sloveniji. V praksi bodo te dejavnosti spoznavali v bližnji okolici Kopra. Učitelji si bodo ogledali razstavo Samostojna Slovenija v Celju. Organizatorji seminarja jih bodo povabili tudi na ogled operne predstave in tako bodo doživeli tudi Cankarjev dom v Ljubljani.

Ob koncu seminarja bodo učitelji izdali glasilo, kjer bo predstavljeno njihovo delo na seminarju. Izobraževanje v Sloveniji bodo zaključili s prireditvijo, ki jo bodo sami pripravili in na njej tudi nastopili.

  • Program seminarja (doc)

Vir: MŠŠ, 19. 1. 2011

(Skupno 9 obiskov, 1 današnjih obiskov)