XX. strokovno srečanje ravnateljic in ravnateljev srednjih šol je potekalo 25. in 26. novembra 2013 v Portorožu.

V ponedeljek, 25. novembra, je državni sekretar, Alju Pertinač imel uvodni nagovor, v katerem je izpostavil nekatera odprta vprašanja na področju srednjega šolstva ter predstavil poglede ministrstva in načrte za prihodnost. V torek, 26. novembra, pa se je državni sekretar udeležil še okrogle mize, na kateri je odgovarjal na vprašanja ravnateljic in ravnateljev srednjih šol. Kot je povedal državni sekretar, se obetajo nekatere zakonodajne spremembe na področju srednješolskega izobraževanja. Še zlasti je pereč problem fiktivnih vpisov, zato je potrebno ukrepati na tem področju. To področje se delno že ureja s predlogom sprememb Zakona o visokem šolstvu in Zakona o višjem šolstvu.

Glede mreže srednjih šol je državni sekretar poudaril, da je ministrstvo za krepitev mreže srednjih šol, pri čemer pa je sam status šole manj pomemben. Poskušamo najti najboljše rešitve glede razmeščanja programov tako, da dijakom omogočimo izobraževanje po želenih programih. “Pri iskanju ustrezne rešitve bomo imeli enaka merila za vse,” je poudaril državni sekretar.

Ministrstvo si skupaj s Centrom RS za poklicno izobraževanje prizadeva približati izobraževalne programe potrebam trga. “Potrebno bo najti skupen jezik z delodajalci, predvsem bo pomembno premostiti konceptualne razlike v razumevanju tega vprašanja,” je še dejal državni sekretar.

Vir: MIZŠ, 26. 11.2013

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)