Na spletišču Študentske organizacije Slovenije je z dne 20. 5. 2014 objavljeno naslednje obvestilo.

“Po petkovem sestanku z ministrom Omerzelom smo pisali tudi predsednici Vlade in ministru Čuferju, vendar direktnega odgovorna nismo prejeli. Včeraj je Alenka Bratušek v Državnem Zboru napovedala, da bo problem danes rešen za prihajajoča dva meseca, čez 14 dni pa naj bi imeli zagotovljena sredstva do konca tega leta.

Dijaki so povedali, da jih politične igrice ministrov ne zanimajo, prav tako se jim zdi neodgovorno, da jih z omenjeno problematiko obremenjujejo le 10 dni pred začetkom mature.

Od predsednice Vlade tako ŠOS, kot DOS zahteva pisno potrdilo, da bodo sredstva, ki jih obljublja na voljo. Prav tako pa pričakujemo, da bodo na četrtkovi seji Vlade ta sklep tudi sprejeli.

Pretekli petek smo se študentje in dijaki začeli dogovarjati z avtoprevozniki (LPP in SŽ), ki so od Vlade RS in pristojnega ministrstva zahtevali pisni odgovor o zagotovitvi sredstev za subvencionirane študentske in dijaške vozovnice, kot tudi sredstva za izvajanje gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem prometu. V primeru, da pisnega zagotovila ne bodo prejeli, v sredo 21. maja 2014 ne bodo začeli prodajati subvencioniranih študentskih in dijaških mesečnih vozovnic za mesec junij, do podpisa pogodb. V omenjenih točkah se jim ŠOS in DOS pridružuje in jih podpira.

Poudariti želimo tudi, da smo znotraj entitet ŠOS in DOS ter z avtoprevozniki že pričeli pogovore o tem, kako bomo v prihodnje na terenu izražali naše nestrinjanje z delovanjem Vlade RS.

Predsednik ŠOS Žiga Schmidt: »Vse odgovore od Vlade smo prejeli zgolj preko medijev, kar je nesprejemljivo, zahtevamo pisno zagotovilo, da bodo subvencije do konca letošnjega leta, saj je to pravica vsakega dijaka in študenta.«

Podpredsednik DOS Matic Matjašič: »Nas ne zanimajo predvolilne politične spletke ter podajanje žogice med ministrstvom in Vlado! Za dijake ob koncu šolskega leta ter tik pred maturo je pomembno zgolj, da niso obremenjeni še s tem, ali bodo lahko zbrali dodatnih 100 evrov za nakup vozovnice. V kolikor nastala situacija ne bo rešena v najkrajšem možnem času , smo v Dijaški organizaciji Slovenije pripravljeni tudi na protestne akcije.«

Dodatne informacije: Ema Knez, predstavnica odnosov z javnostmi ŠOS, e-pošta: pr@studentska-org.si, GSM: 031 338 920″

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)