Na spletišču CMEPIUS-a je z dne 24. 9. 2014 objavljeno sporočilo za javnosti o objavljeni študiji o učinkih programa Erasmus, ki jo je ta teden objavila Evropska komisija, in potrjuje pozitvne učinke programa na zaposljivost in zaposlitveno mobilnost.

»Nova študija o učinkih programa Evropske unije za študentske izmenjave Erasmus kaže, da imajo diplomanti z mednarodnimi izkušnjami precej boljši položaj na trgu dela. Verjetnost, da bodo dolgotrajno brezposelni, je v primerjavi s tistimi, ki niso študirali ali se usposabljali v tujini, dvakrat manjša, pet let po zaključku študija pa jih je brezposelnih 23 % manj. Študijo, ki je najobsežnejša te vrste, so sestavili neodvisni strokovnjaki, ki so zbrali odgovore od skoraj 80 000 anketirancev, med katerimi so bili študenti in podjetja.«

Evropska komisija tudi navaja, da »program Erasmus študentom ne daje samo več možnosti za zaposlitev, temveč tudi širi njihova obzorja in bogati njihove družbene stike. 40 % izmed njih je po zaključku študija vsaj enkrat spremenilo državo prebivališča ali zaposlitve, kar je skoraj dvakrat več kot pri tistih, ki med študijem niso zapustili domače države. Če si lahko zamišlja življenje v tujini v prihodnosti 93 % študentov z mednarodnimi izkušnjami, pa ta delež pri tistih, ki med študijem ostanejo v isti državi, dosega le 73 %«.

Študija in njeni izsledki

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)