Statistični urad RS piše o Uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) v gospodinjstvih in pri posameznikih. Vsebine:

  • Vse več gospodinjstev ima dostop do interneta in vse več jih uporablja širokopasovno internetno povezavo
  • Več uporabnikov informacijsko-komunikacijskih tehnologij med mlajšimi in bolj izobraženimi osebami
  • Varnost pri uporabi interneta
  • Izobraževanje in veščine pri uporabi informacijsko-komunikacijskih tehnologij:

Izobraževanja (ki je trajalo vsaj 3 ure ali več) v zvezi s kakršno koli uporabo računalnika se je v zadnjih 12 mesecih udeležilo 17 % oseb v starosti 10–74 let. Slaba četrtina oseb (24 %) se je tovrstnega izobraževanja udeležila pred več kot 3 leti, 28 % oseb pa še nikoli.

V prvem četrtletju 2010 je 49 % oseb v starosti 10–74 let internet uporabljalo za izobraževanje; 44 % oseb je prek interneta pridobivalo nova znanja in informacije, 26 % pa informacije o izobraževanju in tečajih; tečaje je prek interneta (e-učenje) opravljalo 5 % oseb. Osebe v starosti 10–74 let obvladajo različne veščine, povezane z uporabo interneta; 71 % teh oseb je že kdaj uporabilo iskalnik za iskanje informacij, elektronsko pošto s pripetimi datotekami je že pošiljalo 58 % oseb, 30 % oseb je že kdaj pošiljalo sporočila v spletne klepetalnice, novičarske skupine ali spletne forume, 24 % jih je že uporabilo peer-to-peer izmenjavo filmov, glasbe ali drugih datotek, 22 % oseb je že uporabljalo internet za telefoniranje, 11 % oseb pa je že kdaj oblikovalo spletno stran.

Vir: SURS, 1. 12. 2010

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)