Mednarodni dan žensk praznujejo številne države po svetu. To je dan, ko so ženskam priznani njihovi dosežki, ne glede na nacionalne, etične, jezikovne, kulturne, ekonomske ali politične razlike. Združeni narodi so začeli na 8. marec praznovati mednarodni dan žensk v letu 1975, mednarodnem letu žensk, in s tem priznali vlogo žensk v prizadevanjih za mir in razvoj ter spodbudili konec diskriminacije in podporo enakopravnosti žensk. Letošnje praznovanje bo potekalo pod geslom »Enakopravnost žensk je napredek za vse«.

Ženske v Sloveniji so povprečno starejše kot moški, živijo dlje, za prvega otroka se odločajo čedalje pozneje, so čedalje bolj izobražene in v povprečju prejemajo nižje plače kot moški.

V novici preberite:

  • Žensk v Sloveniji nekoliko več kot moških
  • Ženske imajo v povprečju višjo izobrazbo kot moški
    Med ženskami, starimi nad 15 let, jih je v letu 2012 imelo terciarno izobrazbo 21,2 %. Med moškimi jih je imelo tako izobrazbo 16,3 %. V letu 2012 je diplomiralo 20.596 oseb, od tega je bilo 60 % diplomantk. Diplomantke prevladujejo pri večini vrst izobraževanj; izjema sta višje strokovno izobraževanje in prejšnji doktorski študij. Posebej pri zadnjem je razmerje med spoloma obrnjeno. Čeprav so med doktorji znanosti vedno prevladovali moški, je delež žensk počasi naraščal in v letu 2012 je doktoriralo približno enako število doktoric in doktorjev znanosti. Pri doktorskem študiju po sistemu, prilagojenem Bolonjski deklaraciji (3. bolonjski stopnji), velja prav nasprotno: v letu 2012 je doktoriralo 54 doktoric znanosti, 7 več kot moških.
  • Stopnja brezposelnosti za ženske višja kot za moške
  • Za določen čas je zaposlenih več žensk kot moških
  • Moški zaslužijo v povprečju več kot ženske
  • Revščina najbolj ogroža ženske, stare nad 64 let

Vir: SURS, 6. 3. 2014

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)