30. april je UNESCO razglasil za mednarodni dan jazza pred osmimi leti. Zakaj prav jazz? Ker briše meje in ustvarja priložnosti vzajemnega razumevanja in strpnosti, ker je vektor svobodnega izražanja, ker je simbol enotnosti in miru, ker zmanjšuje napetosti med posamezniki, med skupinami in skupnostmi, ker spodbuja medkulturni dialog in krepi vlogo mladih ljudi iz marginaliziranih družb.

V novici SURS z dne 26. 4. 2019 preberite (prikazani podatki se nanašajo na leto 2017):

  • V Sloveniji jazzovski koncert povprečno vsak drugi dan
  • Jazzovski koncerti običajno v manjših ambientih
  • Najbolj priljubljeno je učenje klavirja
    V šolskem letu 2017/2018 je obiskovalo glasbene šole v Sloveniji zaradi učenja glasbenega instrumenta blizu 20.200 otrok in mladine, prevladovale so učenke (62 %). Vendar spolna sestava ni bila taka pri vseh instrumentih: pri trobilih in tolkalih je bilo učencev več kot učenk; pri instrumentih s tipkami, pri godalih in pihalih je bilo učenk več kot učencev; pri brenkalih in ljudskih glasbilih je bilo število obojih približno enako.
    Najbolj zaželeno je učenje klavirja. Igranja na to glasbilo se je namreč učilo 5.228 otrok in mladine ali več kot četrtina učenk in učencev v programih glasbeni instrumenti.
    Učenje glasbenih instrumentov v glasbenih šolah, 2017/18
  • Še nekaj statističnih podatkov o osebah z glasbenimi poklici
    V Statističnem registru delovno aktivnega prebivalstva je bila v poklicni skupini »glasbeniki/glasbenice, pevci/pevke, skladatelji/skladateljice« konec leta 2018 vpisana 1.101 oseba. Toliko oseb je torej opravljalo ta poklic kot svoj glavni poklic in toliko jih je bilo vključenih v obvezno socialno zavarovanje.
(Skupno 34 obiskov, 1 današnjih obiskov)