Statistični urad RS je objavil končne strukturne podatke delovno aktivnega prebivalstva za Slovenijo na zadnji dan preteklega leta, 31. 12. 2010. Nekaj podatkov o izobraževanju navajamo spodaj, v novici pa si preberite še:

  • V pomurski in zasavski statistični regiji največji delež starih 50 ali več let
  • Največ invalidov v predelovalnih dejavnostih
  • Najbolj razširjeni skupini poklicev: moški – vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, ženske – prodajalke

Decembra 2010 je bilo v Sloveniji skoraj 819.000 delovno aktivnih oseb; približno 58 % teh oseb je imelo srednješolsko, 15 % osnovnošolsko ali manj, 26 % pa višje- ali visokošolsko izobrazbo. V primerjavi z decembrom 2009 se je nekoliko povečal delež delovno aktivnih oseb z višje- ali visokošolsko izobrazbo, in sicer za 1,5 odstotne točke, predvsem na račun deleža oseb z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo, ki se je zmanjšal za 1,2 odstotne točke.

Delež delovno aktivnih oseb z višje- ali visokošolsko izobrazbo glede na vse delovne aktivne osebe, ki imajo delovna mesta v statistični regiji, je bil konec leta 2010 daleč največji v osrednjeslovenski statistični regiji (skoraj 34 %). Sledile so ji obalno-kraška (nekaj čez 25 % višje- ali visokošolsko izobraženih delovno aktivnih oseb), goriška in gorenjska (okrog 24 %) ter podravska statistična regija (približno 23 %).

Pomurska statistična regija je imela najmanjši delež višje- ali visokošolsko izobraženih delovno aktivnih oseb. Približno 19 % vseh delovno aktivnih oseb, ki so bile zaposlene v pomurski statistični regiji, je imelo to izobrazbo. Pomurska je tudi edina statistična regija, kjer je imelo delovna mesta manj višje- ali visokošolsko kot osnovnošolsko ali manj izobraženih delovno aktivnih oseb. Delež slednjih je znašal sicer nekaj manj kot 20 %.

Vir in več: SURS, 28. 6. 2011

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)