Po napovedih Združenih narodov bo Zemlja še letos dom 7 milijardam ljudi. Do leta 2100 nas bo še tri milijarde več. Po oceni ameriškega demografa Carla Hauba je na Zemlji do danes živelo 108 milijard ljudi.

Leta 1987, natančneje 11. julija, je svetovno prebivalstvo štelo pet milijard ljudi. Organizacija Združeni narodi (ZN) je dve leti pozneje razglasila 11. julij za svetovni dan prebivalstva – z namenom, da bi vsako leto opozarjala na pomembna vprašanja, povezana s prebivalstvom.

Ker so naravni viri omejeni, bo ob povečevanju prebivalstva skoraj nemogoče zadovoljiti najosnovnejše človeške potrebe po prostoru, hrani in pitni vodi. Ali je mogoče trajnostno (dolgoročno) povečati pridelavo hrane, je poseben izziv, zagotovo pa je mogoče zmanjšati rodnost kot ključni dejavnik rasti svetovnega prebivalstva. Posamezne države so v preteklosti različno uspešno že izvajale bolj ali manj radikalne politike na tem področju, kot dolgoročno najprimernejši pa sta se izkazali izobraževanje in podaljševanje šolanja. Čim dlje se ženske šolajo in čim višja je njihova izobrazba, pozneje začnejo rojevati in rodijo manj otrok.

Več: SURS, 7. 7. 2011

 

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)