Statistični urad RS je ob tednu otroka pripravil novico s podatki o številu otrok v Sloveniji. Med drugim je objavljen tudi podatek o vključenosti najmlajših otrok v vrtce.
“Način življenja z eno najvišjih stopenj zaposlenih mater z majhnimi otroki v Evropi in s tradicionalno dobro organiziranim predšolskim varstvom je pripomogel, da je Slovenija z lahkoto uresničila leta 2002 zastavljen barcelonski cilj o vključenosti otrok, mlajših od treh let, v vrtce. Ta predvideva, da naj bi bilo do leta 2010 v državah EU v prvem starostnem obdobju (do tretjega leta) v vrtce vključen vsak tretji otrok. V Sloveniji je bil v šolskem letu 2008/2009 v tem starostnem obdobju v vrtce vključen že skoraj vsak drugi otrok.
Vključenost v vrtce narašča s starostjo otrok: med otroki v drugem starostnem obdobju (otroci, stari od 3 let do vstopa v šolo) je v Sloveniji v vrtce vključenih 84 % otrok. S tem deležem se Slovenija približuje še drugemu barcelonskemu cilju za vrtce, ki predvideva 90-odstotno vključenost.”

Jugovzhodna Slovenije ima med statističnimi regijami v povprečju najmlajše prebivalstvo in torej največ otrok, 18,5 %, obalno-kraška regija pa najmanj, 14,7 %. Med občinami ima najmanj otrok Osilnica (9 %), največ pa Gorenja vas – Poljane (25 %).

Več>> novica SURS ob tednu otroka

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)