Staranje prebivalstva je civilizacijski dosežek, na katerega smo lahko upravičeno ponosni. Delo je pomembna vrednota, in ob ustreznih delovnih pogojih in skrbi za zdravje skozi vse življenje lahko delamo dlje, piše SURS.

V novici si preberite:

  • Vse več starejših (Absolutno povečevanje števila starejših je posledica manjše umrljivosti in s tem daljšega pričakovanega trajanja življenja. Doseganje visoke starosti je odraz višje kakovosti življenja, v veliki meri zaradi velikega napredka v znanosti in zdravstvu v zadnjem stoletju.)
  • V prihodnje bolj in dalj aktivni (Eno od orodij za blaženje tako močne odvisnosti neaktivnih (zlasti upokojencev) od delovno aktivnih je kasnejše upokojevanje. Za aktivno staranje in kasnejše upokojevanje so pomembni dobro zdravstveno stanje, prilagojene oblike dela in vseživljenjsko učenje. Skozi vso delovno dobo je potrebno vzdrževati takšno razmerje med delom in prostim časom, ki omogoča delo tudi v starosti. Starejši zaposleni potrebujejo fleksibilnejše delovne pogoje, denimo možnost postopnega upokojevanja ali skrajšanega delovnega časa.)
  • Že upokojeni
  • Življenje upokojenih

Več: SURS, 9. 10. 2012

(Skupno 27 obiskov, 1 današnjih obiskov)