Svet Evropske unije je sprejel uredbo o ustanovitvi Skupnega podjetja za evropsko visoko zmogljivostno računalništvo (EuroHPC), ki pomembno prispeva k strateški avtonomiji EU in uresničevanju evropskega raziskovalnega prostora. Uredba utira pot razvoju naslednje generacije superračunalnikov v Evropi.

Uredba je podlaga za krepitev raziskovalnih in inovacijskih zmogljivosti, razvoj ekosistema superračunalniške infrastrukture in pridobitev superračunalnikov svetovnega razreda s pomočjo skupnega podjetja. To omogoča razširitev uporabe superračunalniške infrastrukture na veliko število javnih in zasebnih uporabnikov. Podpira tudi zeleni in digitalni prehod ter razvoj ključnih znanj in spretnosti za evropsko znanost in industrijo.

Nova uredba je bila usklajena z večletnim finančnim okvirom EU za obdobje 2021–2027, kar bo skupnemu podjetju omogočilo uporabo sredstev iz programov EU, kot so Obzorje Evropa, Digitalna Evropa in Instrument za povezovanje Evrope. Obenem upošteva tehnološki razvoj v zadnjem času, kakršnega predstavlja kvantno računalništvo.

Vir in več informacij: Svet EU, 13. 7. 2021 in MIZŠ, 14. 7. 2021

(Skupno 37 obiskov, 1 današnjih obiskov)