Odbor za socialne pravice pri Svetu Evrope je 10. avgusta na spletu objavil odločitev, da je hrvaški šolski kurikulum o spolni vzgoji diskriminatoren, saj stereotipno prikazuje geje in lezbijke.

Odbor je poudaril, da mora Hrvaška kot kandidatka za članstvo v EU poskrbeti, da njihove šolske vsebine ne bodo reproducirale predsodkov in stereotipov, ki vodijo v socialno izključevanje in ukinjanje človeškega dostojanstva. Ugotovila je, da obstoječi izobraževalni program o spolni vzgoji TeenStar, ki za učence ni obvezen, subvencionira pa ga hrvaški proračun, krši osnovno pravico mladostnikov do zdravja in nediskriminacije.

Vsebine programa Teenstar, poučujejo otroke in mladostnike o tem, da uporaba kondoma ne preprečuje okužbe s HIV in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi, da so homoseksualni odnosi deviantni in da so matere, ki ostanejo doma, boljši temeljni kamen družine.

Odbor je v zapisal, da so se vlade, ki so podpisale Evropsko socialno listino, mednarodno pogodbo, ki je nastala v okviru Sveta Evrope, obvezale, da bodo zagotavljale nediskriminatorno in z znanstvenimi dognanji podprto spolno vzgojo. Slovenija je Evropsko socialno listino ratificirala leta 1999.

Več>> Interights.org

Vir >> Narobe – revija, kjer je vse prav.

 

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)