Svet Evrope je ob dnevu varne rabe interneta lansiral spletni vodič za učitelje o varni uporabi svetovnega spleta za otroke. Poleg angleške, francoske, nemške, ruske, španske in turške različice je na voljo tudi slovenska izdaja.

Vodič za učitelje o spletni igrici za otroke Skozi divji spletni gozd želi podpreti vzgojitelje pri pomoči otrokom za varno in odgovorno uporabo interneta. Igrica je že na voljo v 24 jezikih, igralo pa jo je preko 2,5 milijona otrok in odraslih po vsej Evropi.

Vodič, ki je izšel v letu 2009 v angleščini, sestavlja osem poglavij, ki vzgojiteljem zagotavljajo pojasnila, nasvete in praktične naloge za delo z otroki o temah, kot so ravnanje s spletno identiteto, učenje o otrokovih pravicah, koliko časa naj bi preživeli na spletu, zasebnost in varnost.

Maud de Boer-Buquicchio, namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope je povedala, da »ima internet veliko možnosti za dobro: pomaga nam pri izražanju, delitvi, komuniciranju, učenju, igri in delu. Toda za izkoriščanje tega potenciala v celoti, in v skladu z našimi skupnimi vrednotami človekovih pravic, demokracije in načela pravne države, moramo zagotoviti, da je internet varen, še posebej za otroke«.

»Poleg našega dela za oblikovanje standardov in smernic za spodbujanje varnejšega interneta moramo še naprej razvijati izobraževalno gradivo in usposabljanja na področju medijske pismenosti in človekovih pravic. Bistveno je, da so uporabniki, zlasti otroci in najstniki, opolnomočeni za svobodno in odgovorno uporabo spleta,« je dodala.

Skozi divji spletni gozd je projekt programa Sveta Evrope “Gradimo Evropo za otroke in z njimi”,  ustanovljen za promocijo otrokovih pravic in njihovo zaščito pred vsemi oblikami nasilja, vključno s spletnimi nevarnostmi.

Vir>> Novica Informacijskega urada Sveta Evrope v Republiki Sloveniji

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)