Na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) vsako leto obeležujejo 16. oktober – Svetovni dan hrane, ki letos poteka pod sloganom »Povezovanje v kmetijstvu je ključ za zagotavljanje virov hrane”. Potreba po hrani spada med osnovne človeške potrebe in prav zadostna količina pestro sestavljenih obrokov, ki zadovoljijo energijske in hranilne potrebe, vpliva na možnost zdravega in aktivnega življenja vsakega posameznika. Svetovna organizacija za hrano (FAO), ki je ob letošnjem Svetovnem dnevu hrane izpostavila problem zagotavljanja virov hrane v lokalnih okoljih, tako na eni strani izpostavlja problem lakote, na drugi strani pa daje moč povezanemu kmetijstvu, kot ključu za trajno zagotavljanja virov hrane.  

V Sloveniji predstavljajo kmetijski, šolski in zdravstveni sektor vzorčni primer, kako lahko s sodelovanjem v različnih projektih, povezovanjem in spodbujanjem različnih deležnikov prispevamo k oskrbi šolskega sistema z lokalnimi viri hrane v skrbi za zdravje otrok in mladostnikov. Vzgojno-izobraževalni zavodi so namreč tista okolja, kjer je mogoče s sistemskimi ukrepi pomembno vplivati na prehranjevalne navade in zdravje celotne populacije otrok in mladostnikov, ugotavlja tudi poročilo Svetovne zdravstvene organizacije. Z dostopom do zdravih izbir v času šolanja ne vplivamo le na dobro prehranjenost za optimalno rast in razvoj ter osvajanje zdravih prehranjevalnih navad, temveč lahko vplivamo tudi na boljši učni uspeh ter celovito doseganje kakovostnega znanja in izobraženosti učencev. Slabo prehranjeni otroci težje sodelujejo v pedagoškem procesu in dosegajo tudi slabše rezultate.

Vir: IVZ, 15. 10. 2012

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)