UNESCO je leta 1999 razglasil 21. marec za svetovni dan poezije – tudi zato, da bi izrazil podporo jezikovni raznolikosti v pesniškem izražanju in tako še dodatno opogumil uporabo ogroženih jezikov. To pa ni vse: zaznamovanje svetovnega dne poezije naj bi povrnilo pomen tradicionalnemu branju poezije, spodbudilo poučevanje o poeziji in znova vzpostavilo dialog med poezijo in drugimi umetnostmi, predvsem pa obudilo zavedanje, da poezija ni neka zastarela oblika umetnosti, ampak ena tistih, ki daje identiteto celotni družbi. Irina Bokova, generalna direktorica UNESCA, je ob letošnjem dnevu poezije med drugim zapisala: “S poklonom moškim in ženskam, katerih edini instrument je svobodni govor, ki tako mislijo in delujejo, UNESCO priznava vrednost poezije kot simbol ustvarjalnosti človeškega duha.”

Društvo slovenskih pisateljev bo svetovni dan poezije zaznamovalo z dogodkom, ki so ga poimenovali »Na oblakih poezije«. Ta bo na javnem prostoru – na Prešernovem trgu v Ljubljani – in se bo začel ob 14. uri. Na pesniškem branju se bodo predstavile mlade slovenske pesnice in pesniki z že prepoznavnimi poetikami.

Ob svetovnem dnevu poezije: V 2015 je v Sloveniji izšlo 298 naslovov pesniških knjig, od tega je bilo 78,5 % naslovov slovenskih avtorjev. 46 naslovov je bilo namenjenih otrokom in mladini.

Vir in podrobnejše informacije: SURS, 14. 3. 2017

(Skupno 6 obiskov, 1 današnjih obiskov)