Število svetovnega prebivalstva se približuje 7 milijardam. Slovenija k skupnemu številu prebivalstva držav članic EU-27 prispeva 0,4 %.

Združeni narodi so 11. julij razglasili za svetovni dan prebivalstva leta 1989, in sicer z namenom, da bi usmerili pozornost na nujnost in pomembnost vprašanj, povezanih s prebivalstvom. Središčno sporočilo tega dneva – povzeto v geslu – je vsako leto drugo; letošnje poudarja pomembnost podatkov za razvoj in je povzeto v geslu “Vsak šteje”. Dobri demografski podatki, zbrani s popisi (leti 2010 oz. 2011 sta namreč leti popisov prebivalstva), ki temeljijo na napovedi prihodnjih gibanj prebivalstva, so namreč ključnega pomena za načrtovanje šol, zdravstvenih storitev in javnega prevoza, za oblikovanje politik, pa tudi za spremljanje učinkovitosti izvajanja storitev in še za marsikaj. Prav opozarjanje na pomembnost kakovostnih podatkov ob letošnjem svetovnem dnevu prebivalstva naj spodbudi ljudi k sodelovanju pri popisih.

Število svetovnega prebivalstva je preseglo 6 milijard leta 1999. Zadnje uradne ocene Združenih narodov o številu prebivalcev sveta veljajo za sredino leta 2009; takrat je živelo na Zemlji 6.790.062.216 prebivalcev.

Več SURS

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)