5. oktober je svetovni dan učiteljev, ki ga obeležujemo v spomin na podpis Priporočil o položaju učiteljev leta 1966 (The ILO/UNESCO Recommendation concerning the Status of Teachers (1966) and The UNESCO Recommendation concerning the Status of Higher-Education Teaching Personnel (1997)). Leta 1993 ga je razglasil Unesco z namenom, da bi ljudem približal poslanstvo ter dosežke učiteljev. Svetovni dan učiteljev, ki teče pod geslom Gradimo prihodnost: vlagajmo v učitelje!, priznava prizadevanja učiteljev v vse bolj zapleteni, večkulturni in tehnološko razviti družbi. Praznujejo ga v več kot 100 državah sveta.

Unesco bo obeležil letošnjo 20. obletnico z dvodnevnim forumom Poučevanje danes (Teaching today), ki bo 6. in 7. oktobra v Parizu združil učitelje, univerzitetne profesorje, raziskovalce, strokovnjake, študente, ki se usposabljajo za učitelje, predstavnike zavodov za usposabljanje učiteljev, in specializiranih medijev. Več o tem dogodku, lahko preberete tukaj.
Svetovni dan učiteljev v Sloveniji obeležujemo s podelitvijo nagrad Republike Slovenije na področju šolstva. Nagrade za leto 2014 bodo podelili v četrtek, 2. oktobra, v Grand hotelu Union v Ljubljani. Letošnje nagrajence bomo predstavili v oktobrski številki e-Novičk.
Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, OO Ljubljane in okolice bo v počastitev tega dne, ki poteka pod geslom Za kakovostno javno izobraževanje – za boljši svet, za svoje člane v vzgojno izobraževalnih in raziskovalnih zavodih ter zavodih v kulturi organiziral različne dogodke.

 

VIR: Andragoški center Slovenije, 26. 9. 2014

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)