Od 10. do 17. marca 2014 poteka na pobudo mednarodne organizacije Child and Youth Finance International (CYFI) svetovna akcija osveščanja o finančnem izobraževanju in finančni pismenosti z naslovom Global Money Week.

V tem tednu se po celem svetu odvijajo različni dogodki na temo finančnega izobraževanja otrok in mladostnikov. Več o tej akciji in dogodkih>>

Za nas Slovence, še posebej za mlade je neposredno v povezavi z bralno in matematično pismenostjo značilna nizka finančna pismenost. Slabo finančno pismenost med mladimi lahko deloma pripišemo tudi neupoštevanju priporočil OECD iz leta 2005, po katerih naj bi pridobivanje znanja za načrtovanje in upravljanje financ postalo del rednega izobraževanja že na osnovnošolski ravni.

V tednu od 10. do 17. marca 2014 bomo tudi v Sloveniji izpeljali več aktivnosti, in sicer v okviru pouka gospodinjstva in drugih predmetov v osnovni šoli , pri urah oddelčne skupnosti in drugih dejavnostih, pri katerih bomo posebej poudarili pomen finančnega izobraževanja otrok in mladostnikov.

Ves svet se sooča s pomembnimi finančnimi izzivi, zato si ne smemo zatiskati oči pred nekaterimi dejstvi:

■ po podatkih Mednarodne organizacije za delo globalna stopnja brezposelnosti mladih znaša 12,6 %. V nekaterih državah pa je med vsemi brezposelnimi stopnja brezposelnosti mladih celo večja kot 46,6 %;
■ na svetu je 2,2 milijarde otrok, vendar jih ima manj kot 1 % dostop do finančnega izobraževanja in finančne vključenosti;
■ kar 1 milijarda otrok na svetu živi v revščini; posledica revščine je zmanjšana možnost za izobraževanje in zdravstveno varstvo ter povečanje primerov brezdomstva in zlorab otrok.

Mladi so finančno zelo ranljiva skupina, zato je potrebno poskrbeti, da bodo v okviru pismenosti tudi ustrezno finančno izobraženi. Prihodnost svetovnega gospodarstva in usode številnih mladih je v nevarnosti, če ne bodo mladi, ki bodo že jutri odrasli, imeli dovolj znanja in veščin ter sposobnosti za razvijanje ekonomskih odnosov za upravljanje financ.

Vsakemu učencu naj bi bilo omogočeno finančno izobraževanje.

Da bi to dosegli, si prizadeva tudigibanjeChild and Youth Finance International, ki vključuje različne vladne in nevladne organizacije in posameznike, ki se ukvarjajo s področjem spodbujanja finančnega izobraževanja.

Cilj gibanja je

  • da bi do leta 2015 v izobraževanje zajeli vsaj 100 milijonov otrok v 100 državah sveta in jim zagotovili celovito finančno izobraževanje,
  • da bi v okviru gibanja organizacije in strokovnjaki izmenjali gradiva in primere najboljših praks, ki se za dosego cilja lahko implementirajo v različnih okoljih.

Temu cilju se pridružujemo tudi v Sloveniji in prepričani smo, da bodo aktivnosti svetovne akcije Global Money Week predvsem s sodelovanjem prav učiteljev gospodinjstva dosegle svoj namen.

Več informacij lahko pridobite na e-naslovu: irena.simcic@zrss.si

Vir: ZRSŠ, 10. 3. 2014

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)