Svetovni vrh knjige (World Book Summit – WBS) bo od 31. marca do 1. aprila 2011 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Kongres bo poskušal odgovoriti na vprašanje, kako knjiga in branje v okrožju drugih medijev danes utemeljujeta razvoj posameznika in družbe.
Raziskovalci in strokovnjaki vseh členov knjižne verige – kulturnih politik na področju knjige, avtorskih pravic, založništva in literarne kritike – so za razpravo izbrali dve vodilni temi:

globalizacija knjige in branje v digitalni dobi in
izdajanje in prevajanje knjig na manjših jezikovnih trgih in iz jezikov manjših nacionalnih skupnosti v svetovne jezike.

Na kongresu bodo strokovnjaki dali uporabne napotke za spremljanje stanja na knjižnih trgih, oblikovali strategije za spodbujanje bralne kulture in ukrepe politike za spodbujanje dostopnosti knjige (program). 

S povabljenimi strokovnjaki, ki igrajo ključno vlogo na svetovnem knjižnem področju, bo domači strokovni javnosti omogočen vpogled v aktualna dogajanja na področju knjige, hkrati pa tudi širše razumevanje tega dogajanja v celovitem kulturnem in družbenem kontekstu. Na kongresu bodo sprejeli Ljubljansko resolucijo o knjigi kot nosilki razvoja človeštva in izdali kongresni zbornik.

Registracija je obvezna za vse udeležence in spremljevalce. Možna je le preko obrazca za registracijo na kongresni spletni strani.

Vir: ACS, 17. 3. 2011

 

(Skupno 37 obiskov, 1 današnjih obiskov)