SVIZ je na mandatarja dr. Mira Cerarja naslovil pismo o spornem predlogu mednarodnega trgovinskega sporazuma CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement), o katerem se Evropska komisija pospešeno pogaja s Kanado in naj bi bil predvidoma lahko sprejet že na bližajočem se vrhu predstavnikov Evropske unije in Kanade, ki bo potekal konec septembra letos v Ottawi.

V pismu SVIZ mandatarja poziva, naj se zavzame za to, da bi bili vzgoja in izobraževanje v celoti izvzeti iz pogajanj o sklenitvi CETA oziroma da ti področji niti druge ključne javne storitve, ki so v splošnem interesu in vitalnega pomena za vsako državo, ne bi bili vključeni v končnem sporazumu. Posledice vključitve vzgoje in izobraževanja v sporazum CETA bi bile namreč zelo negativne, saj bi pravila, ki urejajo dostop do trga, lahko omejila pristojnosti držav članic EU, da bi odločale o vstopu zasebnih in profitnih izobraževalnih institucij in nadzorovale njihovo kakovost.

SVIZ je prepričan, da komercialna pravila trgovanja ne bi smela nikoli omejevati možnosti posameznih vlad in pristojnih lokalnih oblasti, da same bdijo nad zagotavljanjem kakovostnega javnega šolstva. Od mandatarja sindikat pričakuje, da bo javno izrazil stališče Slovenije do omenjene izključitve ter da bo aktivno podprl ohranjanje kakovostnega javnega izobraževanja, ki ga imamo v Evropi.

Omenjeno pismo mandatarju je SVIZ posredoval tudi poslanskim skupinam v Državnem zboru RS in njihove predstavnike pozval, naj na skorajšnjih zaslišanjih ministrskih kandidatov in kandidatk pred pristojnimi delovnimi telesi v Državnem zboru RS od pristojnih kandidatov in kandidatk – predvsem od predlagane kandidatke za ministrico za področje šolstva – pridobijo njihovo jasno stališče do pomena kakovostnega javnega izobraževanja ter do tega, da se iz sporazuma CETA povsem izključijo vzgoja in izobraževanje ter druge ključne javne storitve.

Vir in celotno pismo: SVIZ, 11. 9. 2014

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)