Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) se pridružuje pozivu ljubljanske Filozofske fakultete in Društva slovenskih pisateljev proti ukinjanju lektoratov slovenščine na univerzah v tujini.

Čeprav na visokošolskem ministrstvu pojasnjujejo, da do zdaj odločitev o ukinitvi lektoratov še ni bila sprejeta, je iz predvidenega 30-odstotnega zmanjšanja sredstev za nadaljnje financiranje dejavnosti lektoratov jasno, da bo težko ohraniti dosedanjo mrežo le-teh in njihovo kakovost. SVIZ sicer pozdravlja predlagano ustanovitev delovne skupine, ki naj bi skušala najti ustrezne rešitve, vendar bo to očitno zelo težko ob dejstvu, da so sredstva za delovanje lektoratov v prihodnjih dveh letih že določena in nižja od letošnjih skoraj za tretjino.

Lektorati slovenskega jezika predstavljajo pomemben del promocije Slovenije in slovenske kulture v tujini in so nepogrešljivi pri vzdrževanju stikov s Slovenci na tujem ter prinašajo številne druge neposredne in posredne prednosti. SVIZ obžaluje, da gre tudi v primeru lektoratov za varčevanje in iskanje prihrankov na nepravem mestu – torej pri izobraževanju, ki ni povzročilo krize, pomeni pa pravo pot za izhod iz nje. SVIZ podpira vsaj ohranitev obstoječe mreže lektoratov in poziva tiste, ki bodo na koncu sprejemali odločitev, naj namesto na kratkoročne finančne prihranke pomislijo na vse dolgoročne in trajne koristi, ki jih prinaša prisotnost Slovenije in slovenske besede v tujini.

Vir: SVIZ, 11. 10. 2010, Sandi Modrijan, tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)