S spremembami v šolskem koledarju za prihodnje šolsko leto, tj. za leto 2011/12, je po mnenju hrvaškega ministra za turizem, ministra za šolstvo in šport ter predsednikov dveh hrvaških združenj turističnih agencij storjen pomemben in dolgo pričakovan premik, ki bo koristil tako otrokom kot hrvaškemu turizmu.

Skladno z novo uredbo o razporeditvi šolskih počitnic se bodo o datumu, ko se bodo otroci in mladi jeseni vrnili v šolske klopi, odločale hrvaške županije oziroma njihovi župani. Tako bo lahko kot prvi dan pouka določen ponedeljek 5. ali 12. septembra, fleksibilnost pa bo zaznamovala tudi termine zimskih ter pomladnih oziroma velikonočnih počitnic. Po navedbah s hrvaškega spletnega portala Danas.hr bo odvisno od izbranega začetka šolskega leta lahko zimski oddih trajal dva ali tri tedne, začel pa se bo s 27. decembrom 2011.

Spremenil se bo tudi termin pomladanskih počitnic, ki v šolskem letu 2011/12 ne bodo trajale od velikega četrtka in še ves teden po veliki noči kot letos, ampak bodo vsi hrvaški učenci prosti od 2. do 6. aprila 2012, pouk pa se bo ponovno začel po velikonočnem ponedeljku (v uredbi je dopuščena možnost, da tudi te počitnice lahko trajajo ves teden, a v času pred veliko nočjo). Za vse hrvaške učence in dijake zaključnih razredov se bo šolsko leto 2011/12 končalo 18. maja, za vse druge pa 18. junija.

Hrvaški minister za turizem je ob predstavitvi uredbe na srečanju z novinarji pohvalil dobro sodelovanje s šolskim ministrstvom in poudaril, da bodo tovrstne spremembe šolskega koledarja prve po skoraj petdeset letih. Ob tem ga zlasti veseli, da bodo o začetku šolskega leta odločali župani, ki so tudi na čelu turističnih organizacij posameznih županij. Šolski minister je dodal, da so se z oblikovanjem pravilnika ukvarjali dolgo časa, saj je bilo treba najprej upoštevati dobrobit učencev in to, da ne bi kakorkoli okrnili učnega programa, obenem pa tudi koristi za turizem. V uredbi jim je na koncu uspelo uskladiti večino zahtev, ob čemer tudi fond ur in tednov, ko so učenci v šoli, ostajata enaka kot v tem šolskem letu. Dodal je še, da morajo županije s tem, kdaj bodo v njihovih šolah septembra začeli s poukom, šolsko ministrstvo seznaniti do 1. junija letos.

Vir: SVIZ, 24. 3. 2011

(Skupno 97 obiskov, 1 današnjih obiskov)