SVIZ: Odprto pismo predsedniku Vlade

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je 25. maja na predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja naslovil odprto pismo glede prisotnosti emisarjev Mednarodnega denarnega sklada pred dnevi pri nas.

Vir>> SVIZ

Besedlilo pisma lahko preberete spodaj

Kabinet predsednika Vlade RS
dr. Miro Cerar, predsednik
Gregorčičeva 20, 25
1000 Ljubljana

gp.kpv@gov.si

Ljubljana, 25. maja 2015

Spoštovani predsednik Vlade RS gospod dr. Miro Cerar,

pred dnevi je minister za finance dr. Dušan Mramor potrdil, da so se v Sloveniji od konca aprila letos mudili emisarji Mednarodnega denarnega sklada, ki po njegovih besedah pripravljajo poročilo o možnosti učinkovitejše porabe sredstev in dodatnega znižanja stroškov na področju izobraževanja in znanosti. Poročilo IMF naj bi služilo kot temelj za delovno skupino, ki bo vladi in Državnemu zboru predlagala še dodatne ukrepe na omenjenih področjih.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) smo resno zaskrbljeni, da je minister za finance tako napovedal vnovično krčenje sredstev v izobraževanju in znanosti ter potrdil nadaljevanje povsem zgrešene politike vlade, ki temelji na prepričanju, da je osrednja naloga omenjenih področij čim več prispevati h konsolidaciji javnih financ. Z obžalovanjem ponovno ugotavljamo, da Vlada RS preprosto ne razume, da zdajšnje nerazumno varčevanje v izobraževanju in znanosti povzroča težko popravljivo škodo prihodnjim rodovom in jim zmanjšuje možnosti za kakovostno življenje. Slovenija pa je lahko uspešna le ob predpostavki dobro izobraženega in usposobljenega prebivalstva. Alternative nima! Pod peticijo »Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela«, ki svari pred posledicami vladnega poigravanja z našo prihodnostjo, se je v času razprave o rebalansu letošnjega proračuna podpisalo 39.236 državljank in državljanov.

V pravkar objavljeni primerjalni analizi OECD o uspešnosti in učinkovitosti izobraževanja, ki je bila izpeljana v 76 državah po svetu, sta izpostavljeni dve ugotovitvi: da sta gospodarska rast in trajnostni razvoj najtesneje povezana z znanjem in kompetencami prebivalstva ter da je kakovost izobraževalnega sistema močan napovedovalec dolgoročne blaginje posamezne države. Ali je to res tako težko razumeti? Pred Slovenijo se je v omenjeni študiji o znanju 15- letnikov iz matematike in naravoslovja na svetovni ravni uvrstilo le 17 držav, v Evropi pa 8. To je dosežek, ki ga vlada ne bi smela tako očitno prezreti, če pričakovanja o spodbudnih besedah učenkam in učencem, učiteljicam in učiteljem z vaše strani niti ne omenjamo. Nadaljevanje in poglabljanje nerazumnega varčevanja, ki ga napoveduje omenjena navzočnost IMF, neizbežno vodi v zmanjšanje kakovosti izobraževanja v Sloveniji. Ko bodo to poslabšanje zaznale primerjalne analize, bo že veliko prepozno.

Gospod predsednik, ponovno vas pozivamo, da naj slovenska vlada preneha s politiko, ki ogroža našo prihodnost. Prosimo vas tudi za pojasnilo, kdaj se je slovenska vlada odločila, da bo Mednarodni denarni sklad vrednotil učinkovitost slovenskega izobraževanja, zakaj o tem slovenska javnost ni bila obveščena in kdaj ji bo poročilo sklada na voljo.

S spoštovanjem,
Jelka Velički,                                                                           Branimir Štrukelj,
predsednica GO SVIZ                                                              glavni tajnik SVIZ

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)