V Ljubljani bo v sredo mednarodno omizje o spodbujanju socialnega partnerstva med deležniki v izobraževanju

 Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) skupaj z Evropskim sindikalnim odborom za izobraževanje (European Trade Union Committee for Education – ETUCE) v sredo, 4. junija, pripravlja mednarodno omizje o socialnem dialogu v izobraževanju. Dogodek je del projekta »Evropski sektorski socialni dialog v izobraževanju – spodbujanje njegovih potencialov preko okrepljenih zmogljivosti in boljšega znanja na nacionalni ravni«, na njem pa bodo poleg slovenskih socialnih partnerjev sodelovali tudi nekateri gosti iz tujine.

Tokratni dogodek je namenjen slovenskim deležnikom v vzgoji in izobraževanju. Prisotnost so že potrdili predstavniki sindikatov (SVIZ, VIR in NSDLU), šolskega ministrstva ter ravnateljskih združenj. Uvodoma bodo zbrane nagovorili Martin Rømer (ETUCE, direktor), Aljuš Pertinač (MIZŠ, državni sekretar), Branimir Štrukelj (glavni tajnik SVIZ in podpredsednik ETUCE) in Michael Moriarty, EFEE (Evropsko združenje delodajalcev v izobraževanju, predsednik).

Že zadnjih nekaj let se SVIZ in ETUCE v svojih aktivnostih posvečata vprašanjem vpliva krize na izobraževalne sistem pri nas in v Evropi kot tudi na spremembe v socialnem dialogu v kriznih časih. Strinjata se, da je izjemnega pomena imeti močan in učinkovit socialni dialog kot enega od izhodov iz krize. Na teh ugotovitvah temelji aktualni projekt, katerega namen je spodbujati krepitev socialnega dialoga v izbranih državah (med njimi tudi v Sloveniji) in ga narediti učinkovitejšega na nacionalni ter posledično tudi na evropski ravni. To je možno doseči z dodatnim izobraževanjem in podporo socialnim partnerjem, da usvojijo znanja o potencialih kakovostnega socialnega dialoga.

Sodelujoči na omizju se bodo tako natančneje seznanili z delovanjem socialnega dialoga na nacionalni in evropski ravni, spoznali in razpravljali o delovnem programu Evropskega sektorskega socialnega dialoga v izobraževanju za leti 2014 in 2015, izmenjali mnenja o stanju socialnega partnerstva med deležniki v izobraževanju pri nas ter iskali možnosti za krepitev vloge vsakega od partnerjev v procesu dogovarjanja. V popoldanskem delu bodo slovenski socialni partnerji v izobraževanju izmenjali svoje poglede na stanje in možnosti okrepitve socialnega partnerstva pri nas; uvodničarja v razpravo bosta državni sekretar na MIZŠ Aljuš Pertinač in glavni tajnik SVIZ ter podpredsednik ETUCE Branimir Štrukelj. Celoten dnevni red najdete na tej povezavi.

Omizje se bo v sredo, 4. junija, pričelo ob 9.30 uri v hotelu Lev (Vošnjakova 1, Ljubljana).

 

Vir>> Novica SVIZ

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)