Zmanjševanje sredstev za vzgojo in izobraževanje ter nižanje standardov ni rešitev

Ob zasedbi višjih srednjih šol v Trstu in Gorici je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) v imenu svojih 40.000 članic in članov izrekel podporo dijakom tamkajšnjih šol (tako dijakom šol s slovenskim učnim jezikom kot dijakom šol z italijanskim učnim jezikom), ki opozarjajo na negativne posledice reform italijanske vlade na področju šolstva. SVIZ je že večkrat poudaril, da izobraževanje ni razlog za trenutno krizo, lahko pa je rešitev za izhod iz nje. Enako sporočilo prinaša tudi geslo letošnjega svetovnega dneva učiteljev, ki smo ga obeležili 5. oktobra – Prava pot je izobraževanje!

SVIZ ostro nasprotuje že samim predlaganim ukrepom italijanske vlade, ki gredo v smeri zniževanja finančnih sredstev in števila zaposlenih v šolah ter krčenja učnih smeri in ur. Nesprejemljivo pa je tudi predvideno združevanje slovenskih višjih srednjih šol v le dve ravnateljstvi. Mednarodne pogodbe in italijanska ustava ščitijo manjšine in njihovo pravico do izobraževanja, zato SVIZ upa, da italijanska vlada v svojih reformah ne bo šla celo tako daleč, da bi kršila mednarodne zakone in lastno ustavo.

Ob dijakih je SVIZ izrekel vso podporo tudi kolegicam in kolegom učiteljem ter ostalim zaposlenim v šolstvu, ki so žrtve reform ministrice za šolstvo in ministra za gospodarstvo. Obenem je SVIZ zamejskim dijakom skupaj z moralno ponudil tudi materialno podporo, če bi jo morda potrebovali (npr. za pripravo in tisk propagandnega gradiva ipd.).

SVIZ upa, da bodo italijanski politiki še pravočasno spoznali, da zmanjševanje sredstev za vzgojo in izobraževanje ter nižanje standardov ni rešitev. Upoštevajoč zadnjo raziskavo PISA in uvrstitev Italije glede izkazanega znanja in dosežkov v primerjavi z drugimi državami, bi morala italijanska vlada nameniti za šolstvo znatno več sredstev. In čeprav je omenjena raziskava pokazala tudi, da so »dolgoročni stroški slabih izobraževalnih dosežkov zelo visoki«, se zdi, da italijanske vlade to ne gane in deluje prav v tej smeri.

Vir in več: SVIZ, 12. 11. 2010

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)