Poslanci Matevž Frangež, Luka Juri in Dejan Levanič so ministru za visoko šolstvo Gregorju Golobiču napisali poslansko pobudo, v kateri ga pozivajo k umiku osnutka uredbe o javnem financiranju visokega šolstva. Kot so zapisali, predlagana uredba bistveno posega v sistem in stabilnost financiranja univerze.

Poslanci v pismu visokošolskega ministra pozivajo, naj v rešitvah financiranja upošteva potrebo po razvoju visokega šolstva, v katerih naj bo vključeno tudi število študentov in diplomantov kot variabilni vir financiranja. Od ministra pričakujejo tudi uveljavitev financiranja razvoja iz javnih sredstev le za javne univerze in za javne visokošolske zavode. Prav tako pozivajo tudi k decentraliziranem razvoju v visokošolski mreži, da ne bo ponovno okrepljen vtis, da se privilegira samo Univerzo v Ljubljani na škodo univerz in fakultet v drugih krajih Slovenije. Poslanci zato od ministra želijo, da umakne osnutek uredbe o javnem financiranju visokega šolstva in pristopi k pripravi zakona o financiranju visokega šolstva.

Nova uredba bi po navedbah poslancev povzročila nefinanciranje novih študijskih programov ali premajhno financiranje programov, ki še nimajo polnih vseh letnikov. Po uredbi je neurejeno tudi financiranje petega letnika oziroma drugi letnik magistrske bolonjske stopnje v celotnem visokošolskem programu. Poleg omenjenega pa bi uredba povzročila tudi neurejenost na področju financiranja razvoja, saj z novim načinom ni mogoče povečati števila študentov tudi na programih, kjer se kažejo potrebe po teh kadrih.

Vir in več informacij: SVIZ, 17. 12. 2010

(Skupno 28 obiskov, 1 današnjih obiskov)