Sindikalne centrale (med njimi tudi KSJS, katere član je SVIZ) so 6. septembra 2010 na skupni novinarski konferenci v sejni dvorani Doma sindikatov, na Dalmatinovi ulici 4 v Ljubljani predstavile stališča do vladnega predloga Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Predstavniki sindikatov so kritični zlasti do dviga starostne meje za upokojitev na 65 let in podaljšanja pokojninske dobe. Ugotavljajo namreč, da zgolj podaljševanje pokojninske dobe na 41 oziroma 43 let in dviganje starostne meje na 65 let za pokojnino brez malusov ne bo zagotovilo dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema in dostojnih pokojnin. Zdajšnji predlogi pomenijo po mnenju sindikatov le preložitev težav pokojninske blagajne za krajše obdobje na eni strani, na drugi strani pa bo to pomenilo povečanje števila brezposelnih starejših ljudi in večanje transferjev iz drugih državnih blagajn (npr. zdravstvene, socialne), ki se prav tako polnijo iz davkov ali iz prispevkov.

Vodstva vseh sindikalnih central so vlado vnovič pozvala k nadaljevanju pogajanj o predlogu pokojninske reforme, ki ga ministrski zbor namerava potrditi v četrtek, 9. septembra 2010, čeprav ta ni usklajen s socialnimi partnerji. Če bo vlada vztrajala pri svojem, bo po mnenju sindikatov nastala velikanska škoda, ki jo bo občutilo predvsem delavstvo.

  • Več o tem, kako naj bi dosegli dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema in predlogi sindikatov o nekaterih temeljnih vprašanjih upokojevanja (*.doc)
  • Izvirni dokument o pripombah sindikalnih central k vladnemu predlogu o ZPIZ-2 (*.pdf)

Vir: SVIZ, 6. 9. 2010

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)