Po pred kratkim razkritih izsledkih raziskave Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki je vzela pod drobnogled število ur, ki jih državljani v različnih državah porabijo za plačano in neplačano delo ter prostočasne dejavnosti, smo se med deseterico najbolj delavnih uvrstili tudi Slovenci. Slovenija se je uvrstila na 10. mesto lestvice najbolj delavnih narodov s povprečjem 8,15 delovne ure dnevno. To je po ugotovitvah poročila mogoče pripisati predvsem dejstvu, da prebivalci naše države vsak dan opravimo tri ure in 51 minut neplačanega dela, kar je 24 minut več kot znaša povprečje OECD.

Slovenija ima po podatkih omenjene raziskave tudi najnižjo stopnjo dohodkovne neenakosti v OECD in nizko stopnjo revščine. Slovenija je po ugotovitvah OECD v času zadnje generacije tudi občutno znižala umrljivost dojenčkov (na 2,1 smrti na 1000 živorojenih) in jo po tem kazalcu v OECD prehiteva le Luksemburg. Vendar pa na spletnem portalu CNBC po navedbah STA niso pozabili omeniti, da je Slovenija tudi tretja na neslavni lestvici držav glede na stopnjo zaznane korupcije in tretja najslabša na lestvici zaupanja v državne institucije.

Na vrh lestvice najbolj delavnih se je sicer zavihtela Mehika, kjer prebivalci dnevno v povprečju delajo 9,54 ure. Ob tem pa se država uvršča na drugo mesto glede na dohodkovno neenakost in najvišjo stopnjo relativne revščine med državami OECD. Drugo mesto zasedajo Japonci, ki dnevno v povprečju delajo okroglih devet ur. Tja so se delavci iz dežele vzhajajočega sonca verjetno uvrstili tudi zaradi pregovorne delovne etike in lojalnosti do delodajalca, z daljšimi delovnimi urami pa si številni želijo tudi zagotoviti napredovanje. Tretje mesto pa presenetljivo zaseda Portugalska z 8,48 ure dnevno. Tam moški dnevno opravijo skoraj dve uri neplačanega dela, medtem ko v drugih članicah OECD to delo pri moških večinoma doseže le kakšno uro.

Na četrto mesto lestvice najbolj delavnih so se sicer uvrstili Kanadčani (8,37 ure), na peto Estonci (8,36 ure), na šesto Avstrijci (8,29 ure), na sedmem so Kitajci (8,24 ure), na osmem Novozelandci (8,18 ure) in na devetem, tik pred Slovenijo, Američani (8,16 ure).

Vir: SVIZ, 10. 5. 2011

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)