Državni zbor je redno decembrsko zasedanje 14. decembra začel s tretjo obravnavo pokojninske reforme. Z zakonom, ki naj bi začel veljati 1. januarja 2011, želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost.

Po predlogu, ki sicer predvideva prehodna obdobja, bo treba imeti za starostno upokojitev 65 let. Pravico do starostne pokojnine brez odbitkov po sprejetem dopolnilu v drugi obravnavi pridobi tudi zavarovanec, ki je brez dokupljene dobe dopolnil 60 let starosti in 43 let pokojninske dobe, oziroma zavarovanka, ki je brez dokupljene dobe dopolnila 58 let starosti in 41 let pokojninske dobe. Sindikati pa vztrajajo pri tem, da je zahtevana pokojninska doba v tem primeru tri leta krajša.

Po sprejetem dopolnilu v drugi obravnavi lahko delodajalci za tiste mlade zavarovance, ki se prvič zaposlijo za nedoločen čas, uveljavijo vračilo prispevkov. Za prvo leto delavčeve zaposlenosti lahko uveljavljajo vračilo prispevkov v višini 50 odstotkov, za drugo leto pa v višini 30 odstotkov.

S predlaganim dopolnilom vlade naj bi iz predloga črtali besedilo, ki ga je v drugi obravnavi predlagala SLS in po katerem bi moškim priznali v pokojninsko dobo tudi obdobje vojaškega roka. Vlada opozarja, da želi z reformo črtati iz sistema vsa tista obdobja, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih.

Vir: SVIZ, 14. 12. 2010

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)