Vlada se je 4. maja sestala na delovnem posvetu in na njem razpravljala o alternativnih ukrepih, ki bi sledili v primeru zavrnitve pokojninske reforme na referendumu. Ministri ob svojem prihodu na srečanje podrobnosti predlogov niso razkrili, je pa minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik napovedal, da bo treba varčevati tudi pri plačah javnih uslužbencev, pokojninah in socialnih transferjih.

Minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je tako še pred vladnim posvetom dejal, da bo morala država, če noče povsem žrtvovati razvoja, varčevati tam, “kjer trošimo, to pa so predvsem plače javnih uslužbencev, pokojnine in socialni transferji”. Na novinarsko vprašanje, ali vlada razmišlja o njihovi zamrznitvi do leta 2016, je minister odgovoril, da bi bilo to premalo.

Tudi pravosodni minister Aleš Zalar je še pred sestankom dejal, da “bomo morali verjetno zelo resno poseči tudi v socialne transferje”. Sicer pa je prepričan, da pokojninski zakon na referendumu ne bo padel, in dodal, da vlada dela vse, da bi bila pokojninska reforma izpeljana, zato upa, da bodo z argumenti uspeli prepričati ljudi, zakaj je v skupnem interesu, da se pokojninski zakon na referendumu potrdi. Minister Zalar je še povedal, da je ključno vprašanje zanj to, kako bomo vsem zagotovili primerne pokojnine in če želimo v Sloveniji ohraniti sedanjo raven pokojnin tudi v prihodnjih letih in desetletjih. Imamo izbiro, ali sprejmemo pokojninsko reformo ali pa bodo pokojnine nižje, je izpostavil. Po besedah ministra za zdravje Dorijana Marušiča v zdravstvu varčevalni ukrepi ne bi bili potrebni in ne bi bilo treba zmanjšati dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Po koncu vladnega delovnega posveta je minister Ivan Svetlik povedal, da bi po izračunih neposredni stroški ob padcu pokojninske reforme presegali 300 milijonov evrov na leto. Vlada je sicer na posvetu razpravljala tudi o problematiki plač in zaposlovanja v javnem sektorju v luči priprave rebalansa letošnjega proračuna.

Zakon, ki bo interveniral na področju porabe javnih sredstev ob morebitnem padcu pokojninske reforme, ministrstvo za finance še pripravlja. Pripravljeni so izračuni in ocene, sedaj pa bodo morali podati še predloge, na katerih postavkah ter kako varčevati, je novinarjem po posvetu povedal minister Svetlik.

Ob vprašanju, ali bo šlo za zamrznitve ali za nižanje plač v javnem sektorju, pokojnin in socialnih transferjev, je minister Svetlik pojasnil, da je to še vprašanje rešitev. V primeru padca pokojninske reforme pa bodo po njegovih besedah zamrznitve premalo. Izračuni glede neposrednih stroškov oziroma finančnih posledic, ki sledijo padcu pokojninske reforme in jih bo treba z varčevanji nadomestiti, gredo po Svetlikovih besedah od 300 milijonov evrov na leto navzgor. Drugi parametri, ki vplivajo na proračun, pa lahko prispevajo še k dodatnemu varčevanju.

Zakon, ki bo interveniral ob morebitnem padcu pokojninske reforme in je še v nastajanju, bi sicer sprejeli ob sprejemanju rebalansa proračuna za prihodnje leto, je še pojasnil Svetlik.

Vir: SVIZ, 4. 5. 2011

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)